در این مقاله به بررسی نحوه نوشتن چکیده سمینار می پردازیم. چکیده سمینار ارشد و دکتری یکی از مهم ترین بخش های آن به شمار می آید. این در حالیست که بسیاری از دانشجویان در نگارش چکیده سرسری عمل می کنند و آن را جدی نمی گیرند. در این خصوص باید بدانید در دانشگاه های معتبر کشور، اساتید راهنما نمره واحد درسی سمینار را با در نظر گرفتن کیفیت چکیده اعلام می کنند. پس اگر تصمیم دارید تا در نگارش سمینار خود حرفه ای عمل کرده و بهترین نمره را دریافت کنید، در ادامه این مقاله از همیار سمینار همراه ما باشید. همچنین اگر برای انجام سمینار دانشجویی خود به کمک نیاز دارید میتوانید سفارش خود را در همیار سمینار ثبت کنید و یا برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس بگیرید.
برای انجام سمینار خود به کمک نیاز دارید؟
مدت زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
فهرست مطالب
چرا نحوه نوشتن چکیده سمینار اهمیت زیادی دارد؟
چکیده متن سمینار همانطور که از نامش پیداست، خلاصه ای مفید از متن سمینار ارائه می دهد و مخاطب را در درک موضوع کلی راهنمایی می کند. یعنی مشخص می کند که موضوع و عنوان اصلی سمینار شما چیست و تحقیق شما پیرامون یک موضوع خاص چه دستاوردهایی داشته است.
در نگارش سمینار و سایر مقالات علمی، پیشنهاد می شود تا از رفرنس های دیگر به عنوان مرجع اصلی خود استفاده شود. منابع موثق و قابل توجهی که دارای ارزش علمی بوده و شناخته شده هستند. اگر تصمیم دارید تا متن سمینار خود را به یک مرجع علمی موثق تبدیل کنید، لازم است تا نگارش چکیده را جدی بگیرید. چرا که تنها راه دیده شدن سمینار شما، استفاده صحیح از کلیدواژه ها، عنوان و همچنین نگارش یک چکیده قوی است. با این کار شانس خود را در بازیابی سمینار در پایگاه های علمی و جستجوگرهای آنلاین افزایش می دهید.
مشخصاً هرقدر چکیده سمینار دقیق تر و حرفه ای تر نگارش شده باشد نیاز مخاطب خود را سریع تر برطرف می کند. از سوی دیگر اساتید راهنما به محتوای متن چکیده سمینار اهمیت زیادی می دهند. به جرات میتوان گفت، نحوه نوشتن چکیده سمینار یکی از معیارهای اصلی آنان در نمره دهی به سمینارهای دانشجویی است. با این حساب برای اینکه یک سمینار کاملاً حرفه ای و دهن پر کن ارائه دهید و شانس خود را در دریافت نمره خوب و عالی بالا ببرید، چاره ای نخواهید داشت جز اینکه با نحوه نوشتن چکیده سمینار آشنا شوید.
پرکاربردترین انواع چکیده سمینار کدامند؟
اگرچه معمولاً چکیده سمینارهای دانشجویی در ابتدای آن قرار می گیرد، اما متن چکیده در آخرین گام از نگارش سمینار نوشته می شود. در واقع شما در متن چکیده خلاصه مفیدی از سمینار خود را در اختیار مخاطب خود قرار می دهید. پس در اولین گام می بایست نگارش سمینار را به اتمام برسانید. سپس با انتخاب نوع چکیده، نگارش آن را آغاز کنید. پیشنهاد می کنیم در انتخاب نوع چکیده خود نیاز مخاطب و میزان ارزش علمی سمینار خود را به عنوان معیارهای اصلی، مورد توجه قرار دهید. در یک نگاه کلی می توان انواع چکیده را در موارد زیر عنوان نمود.
1- چکیده تمام نما – Informative Abstract
کامل ترین نوع چکیده سمینار را می توان چکیده تمام نما معرفی نمود که به طور اختصار تمام بحث های اساسی و داده های اصلی مقاله را در قالب یک گزارش کوتاه ارائه می دهد. این نوع چکیده شفاف ترین نوع چکیده است که به طور کامل مخاطب خود را از وضعیت سمینار و متن آن مطلع می سازد. به همین خاطر است که اغلب اساتید استفاده از این نوع چکیده می پسندند. اساساً نمی توان یک مقدار مشخص برای طول چکیده تمام نما عنوان نمود. اما باید در نظر داشت که طول این قسمت می بایست در تناسب کامل با حجم سمینار باشد. معمولاً در سمینار های دانشجویی چکیده تمام نما 500 کلمه را به خود اختصاص می دهد.
2- چکیده راهنما – Indicative Abstract
نوع دیگری از چکیده سمینار با عنوان چکیده راهنما شناخته می شود. این نوع چکیده نقطه مقابل چکیده تمام نماست. چرا که به بحث راجع به داده های اصلی و مباحث کلی نمی پردازد. بلکه یک شمای کلی از سمینار ارائه می دهد. در متن چکیده های راهنما عباراتی همچون بررسی شده است، بحث شده است و یا پرداخته شده است، به وضوح به چشم می خورد. چکیده راهنما که ساده ترین و در عین حال پرکاربردترین چکیده در متن سمینار است، تنها 75 الی 150 کلمه را به خود اختصاص می دهد.
3- چکیده تمام نما-راهنما – Indicative-Informative Abstract
مشخصاً این نوع چکیده حد واسط چکیده تمام نما و راهنماست. با انتخاب این نوع چکیده لازم است تا قسمتی های اصلی سمینار را با تکنیک تمام نما و بخش های کم اهمیت را با تکنیک راهنما بنویسید. با انتخاب این نوع چکیده به راحتی می توانید بیشترین و مفیدترین اطلاعات را در اختیار مخاطب خود قرار دهید.
مشاوره رایگان در زمینه انجام سمینار ارشد
7 نکته کلیدی برای نوشتن چکیده سمینار عالی
برای اینکه با نحوه نوشتن چکیده در واحد درسی سمینار آشنا شوید، لازم است تا با اصلی ترین دستورالعمل های نگارش چکیده آشنا شوید. همانطور که میدانید واحد سمینار یکی از حساس ترین واحدهای درسی شماست که آینده پایان نامه را نیز دستخوش تغییر قرار می دهد. پس بهتر است پس از آموزش این اصول، آن ها را به شکل دقیق به اجرا در بیاورید. در قدم بعد و پس از انتخاب نوع چکیده خود لازم است تا نگارش آن را آغاز کنید. رعایت نکات زیر در این زمینه راهگشا خواهد بود.
1- شناسایی اهداف و اشاره به آن در متن چکیده سمینار
بسیار حائز اهمیت است که پیش از شروع نگارش سمینار، هدف اصلی خود را شناسایی کرده و با در نظر داشتن دلایلی تحقیق، نگارش و تدوین سمینار را آغاز کنید. همچنین لازم است تا در نگارش یک چکیده توصیفی، به اهداف از پیش تعیین شده، اشاره کنید. برای اطلاعات بیشتر توصی میکنیم مقاله چگونه سمینار بنویسیم را مطالعه کنید.
2- بررسی مسئله تحقیق در چکیده
به راحتی می توانید متن چکیده خود را با بیان کردن مسئله تحقیق با زبانی شیوا و روان پر کنید. حتی این امکان وجود دارد که مسئله تحقیق را با انگیزه و اهداف پژوهش خود ترکیب کرده و در آخر با ارائه چند استدلال مهم و اصلی، چکیده را به پایان برسانید.
3- اشاره به روش های انجام پژوهش
بهتر است تلاش کنید تا در متن چکیده سمینار، نحوه انجام پژوهش را نیز عنوان کنید. رویکرد اصلی خود را مشخص کرده و آن را با زبانی ساده به مخاطب خود تفهیم کنید.
4- استفاده از کلمات و عبارات کلیدی سمینار در چکیده
برای اینکه متن سمینار خود را به یک رفرنس علمی معتبر تبدیل کنید، در متن چکیده از کلمات و عبارات کلیدی مهم استفاده کنید تا سایر دانشجویان به سرعت به متن سمینار شما دست پیدا کنند. برای اینکار حداقل از 5 الی 10 کلمه کلیدی مناسب استفاده کنید.
5- نحوه نوشتن چکیده سمینار با بکارگیری جملات مناسب و خلاقانه
از چکیده به عنوان قلابی برای جذب مخاطب استفاده کنید؛ اما در انجام این کار از اطلاعات غیر واقعی استفاده نکنید. چرا که ارزش علمی سمینار شما را به شدت کاهش می دهد. به هیچ وجه از جملات تکراری که قبلاً در متن سمینار استفاده کرده اید، در بخش چکیده استفاده نکنید. خلاقیت شما در نگارش یک متن جدید و قابل فهم، مورد توجه اساتید و مخاطبان قرار خواهد گرفت. نباید در متن چکیده ذهن مخاطب را در فهم موضوع اصلی به چالش بکشید. پس از عبارات ساده و روان استفاده کنید. همچنین سعی کنید به جزئیات نپردازید. مخاطب می تواند جزئیات سمینار شما را در متن اصلی آن پیدا کند.
6- رعایت اصول نگارشی و ویرایشی
تلاش کنید تا بازخوانی چندباره متن چکیده هرگونه ایرادات نگارشی و یا فنی آن را برطرف کنید. متن چکیده شما نباید دارای غلط های املایی و یا مشکلات نگارش باشد. چرا که بر ارزش علمی سمینار شما اثر منفی می گذارد.
7- توصیف نتایج به دست آمده و ارائه نتیجه گیری
پیشنهاد می کنیم تا در متن چکیده از پرداخت به جزئیات پرهیز کنید. در عوض متن چکیده را با نتایج به دست آمده به صورت کمی و کیفی تکمیل کنید. برای این کار لازم است تا بر روی داده های اصلی متمرکز شوید و دستاوردهای تحقیق را نیز عنوان کنید.
سفارش سمینار خود را در همیار سمینار ثبت کنید
سخن پایانی
یادگیری نحوه نوشتن چکیده سمینار کمک می کند تا در کوتاهترین زمان، بهترین و با کیفیت ترین متن را نگارش کنید. از آنجایی که چکیده سمینار مورد توجه اساتید راهنما و مخاطبین شما قرار دارد، توصیه می شود تا در نگارش متن چکیده تمام دقت و مهارت خود را به خرج دهید. اگر از عهده انجام این کار برنمی آیید، از دپارتمان تخصصی همیار سمینار کمک بگیرید.
پرسش های متداول در زمینه نحوه نوشتن چکیده سمینار
چکیده خلاصه ای مفید از متن سمینار است که معمولاً در ابتدای آن قرار می گیرد. مخاطبین و اساتید راهنما با مطالعه این بخش به درک درستی از موضوع سمینار و نحوه نگارش آن می رسند.
اساساً هیچ یک از مخاطبین شما به مطالعه متن اصلی سمینار نمی پردازد. بلکه در ابتدای کار چکیده آن را می خواند تا مطمئن شود موضوع تحقیق شما با نیاز او هماهنگ است یا خیر.
با رعایت دستورالعمل های ذکر شده در این مطلب و یادگیری نحوه نوشتن چکیده سمینار، شما نیز میتوانید در انجام این کار موفق عمل کنید. همیار سمینار نیز می تواند شما را در نگارش چکیده های استاندارد و علمی، همراهی کند.
سایر مقالات مرتبط با نحوه نوشتن چکیده سمینار
تیم تحریریه همیار سمینار از دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه های برتر ایران تشکیل شده است و بیش از 10 سال است که در زمینه آموزش، مشاوره و نگارش سمینار ارشد و دکتری فعالیت دارد.